Vinst!! Igen! Wooo!

Tävlingar. Man skulle nästan tro att de fyller mitt liv. Så enkelt är det ju inte! Jag ägnar betydligt mer tid åt att bada hunden och laga mat, och det har man ju ganska dålig utdelning av! Nu har jag dock tävlat lite igen. För ett tag sedan funderade jag över att det inte droppat in någon större vinst sedan i höstas (Rhodos-resa) och inte någon mindre sedan i vintras (en fin sjal) och då var det ju så klart kört. Tävlingssuget satte igång. Eller egentligen inte tävlingssuget, för jag vill ju liksom bara vinna. :)

Imorse fick jag ett supertrevligt mail från Barnsemester där det stod att jag vunnit ett seglingsäventyr (!!) för 2 vuxna och 2 barn den 30-31 juli. (Alla inbrottstjuvar ombedes omedelbart glömma detta datum.) Grejen var att Barnsemester arrangerade en tävling kallad Äventyrsjakten där det fanns 9 st minisemestervinster, och alla var med outdoor-prägel. EKOSEMESTER heter det, med naturens bästa i fokus. Eko-grejer gillar jag. Jag källsorterar och försöker vara en god, klimatsmart person. Kanske inte när jag kör min bensintörstande V70 men jag VILL skaffa elbil. Faktiskt.

I alla fall! Vi i familjen Qvick är ju - som bekant - inbitna sol-och-badare och det där med skogstältande, hajkande, pilkade, älgsafarivandringar och björnspillningssökning känns ganska fjärran. VÄLDIGT fjärran. Men jag var lite inspirerad av den här dokusåpan där 2 helt olika familjer med VÄLDIGT olika preferenser hänger med varann på semester. Vet inte om ni sett det, men det är typ:

Skogsmullefamiljen från urskogen med vinterfiske, soppkok på stormkök under tältande i snålblåst på glaciär
VS.
Shoppingfreakfamiljen med plastkortsmani som åker på lyxkryssning i Medelhavet, glassar sololjeindränkta vid poolen och fetshoppar järnet i Dubai.

(Behöver jag nämna att jag identifierar mig ganska dåligt med Skogsmullefolket?)
Hursomhelst satte detta lite aktivitet på Hjärnkontoret. Våra barn får ju bara uppleva en måttlig variation av all inclusive. OK, vid olika stränder och kanske ibland en viss variation av land och hotellkategori, men det är lite grann "same same but different". Sol-bad-mat. Sol-bad-mat. Sol-bad-mat. Ja, ni fattar.

Sagt och gjort. Jag skrev ihop nå´n klämkäck slogan (som vanligt) som jag själv hade kräkts på om jag läst (som vanligt)... Men sensmoralen var faktiskt sann! Det vore skoj att visa barnen att det finns alternativ till våra återkommande lågbudget-charterresor. Bara jag slipper betala!!! Det är tydligen dyrt att vara naturlig, för äventyret (EN NATT!) kostar fräna 6.000:-. Eller, ja...5.800:- för att vara exakt! Så nu får jag verkligen tacka Barnsemester för att de unnar våra barn en omväxling från de standardiserade solresor de skolats in att uppskatta. Vi ska mönstra på Skonaren Vega: ett fräsigt segelfartyg, där vi ska leva som hobbyskeppare i två dagar. Helpension, förvisso (TACK!!!).


För dig som mot all förmodan blev lite nyfiken på vad som ska hända på båten, så presenterar jag det här:

Spännande...??!

"Tack för bokning för två personer av segling med Skonaren Vega 30 - 31 juli 2011
Påmönstring den 30 juli  10 00  Museihamnen i Oskarshamn
Avmönstring den 31 juli senast 17 00 vid Elevatorkajen i Kalmar

Efter en kort presentation av Vega och dess fasta besättning, och en säkerhetsgenomgång, lägger vi loss. Vi går ut för motor och sätter sedan segel så fort vinden ligger rätt. Vid segelsättning deltar alla efter förmåga. När alla segel är satta och maskinen stoppats, glider vi tyst fram och man kan ägna sig åt umgänge. Man blir hungrig till sjöss så maten är viktig. Vi serverar riklig och god mat, företrädesvis ekologisk, alltid nybakt bröd och kaffe med kakor…. Öl och vin  finns att köpa ombord.

Mätt och belåten kan man stå till rors och kolla lite på navigationen, göra några knopar. Eller bara sitta på däck och njuta av seglingen. Under dagarna ombord blir man delaktig i hur det är att segla ett stort fartyg, och när man mönstrar av har man fått en upplevelse utöver det vanliga."

Jävlar vad glad jag blev när jag fick mailet! Seriöst!! Det ÄR kul att vinna, och det är faktiskt lite kul att det inte är solresor som det "brukar" vara. Vi hade själva aldrig lagt pengar på detta, så detta kan man verkligen säga är "once in a lifetime" för oss!

Jag har dock några frågor och reflektioner som kommer upp:
1. "Vid segelsättning deltar alla efter förmåga.".
Jag har förmåga att prata mycket och att se snäll ut. Jag vet inte alls vad detta har med segling att göra. Jag vet att segel är en sorts duk som sitter på en pinne på en båt: that´s it! Seriöst!!

2. "Öl och vin finns att köpa ombord"
Jag hoppas att de förstår att det krävs riktigt mycket Rioja för att jag ska uppskatta att bli vindpinad och kölhalad.

3. "Mätt och belåten kan man stå till rors och kolla lite på navigationen, göra några knopar."
KNOPAR??! Skojar de? Jag kan göra: a) Knut b) Dubbelknut c) Rosett (OK, ingen knut, men ni fattar).
Kolla lite på navigationen? Är det typ en Garmin så vet jag precis vad de snackar om.
Pratar vi sjökort så är det grekiska för mig! Eller egentligen: jag kan nog mer grekiska än sjökortsnavigering! 
Och "stå till rors"? De som skrivit detta kan inte ha sett vare sig Göta Kanal-filmerna eller S.O.S Sällskapsresan 3. Jag skulle inte vilja sätta mig vid något rors. EVER. (Rors, förresten. Är det ens ett ord? Det är väl typ båtratten och inte rodret?)

4. "Man blir hungrig till sjöss så maten är viktig."
YES!! De har förstått precis!


   Knepig knop.Jag måste avsluta med att säga att det ska bli en sjukt intressant upplevelse - även om min käre man inte håller med. Han menar att det inte riktigt är hans grej. ELLER MIN. Och det har han jäkligt rätt i! Jag har aldrig stått på en segelbåt. Båtvanan jag har är typ Limhamn-Dragör-färjan på det glada 80-talet då klassikern var en räkmacka på båten, och man köpte lakrits på Irma under tiden pappa blev röd om näsan av Elefantöl och mamma köpte stinkande ostar i en liten otäck ostaffär med tjocka danska tanter bakom disken. Båtvana..hmm. Jag har åkt motorbåt 2 ggr och jetski 1 gång (ALDRIG MER: man ramlar ju av!). Nu har vi ju dessutom redan en vunnen solsemester (Rhodos) att se fram emot så då blir ju detta en rolig kontrast till vårt slentriansolande i Grekland/Spanien/Turkiet! Nej fan. Utmaningar är KUL!
(Påminn gärna mig om detta sedan, när jag fått en mast i huvudet, spytt av sjösjuka eller ramlat överbord.)

Och jag måste fan uppmana alla er som kallar mig "lucky" att TÄVLA!
Jag vinner ju ofta, och det kan inte vara någon slump. Jag tror inte att det är så många som tävlar!
Länk till favvosidan igen: BLI EN VINNARE! Shoot.

Här är förresten en mindre tävling som slutar idag. Man kan vinna SPA-ljus till badkaret och det är bara 37 som tävlat, tydligen: Swedishhousewife´s blogg. Enjoy!

Puss å kaaam å gattis!
/J.


RSS 2.0